perjantai 1. lokakuuta 2010

Ei-niin-kaunis mutta oi-niin-hyvä risotto



Kokkailin viime viikonloppuna yhtä lempiruuistani, valkovihreää risottoa, jonka resepti ansaitsee ehdottomasti pääsyn laajempaan levitykseen. Ohje on suoraan Me Naisista eli muuta kunniaa en tästä voi ottaa kuin sujuvan sisälukutaidon.

Risotto on aina mielikuvissani kuulunut kategoriaan "liian hankalaa" (mikä luultavasti ei pidä lainkaan paikkaansa), ja siksi tykästyin tähän ohjeeseen saman tien. Siinä risotto nimittäin laitetaan uuniin eikä se vaadi sekoitteluja ja liemenlisäilyjä.

Valkovihreä risotto (4 annosta - tai kahdelle ahmatille)
2 1/2 dl risottoriisiä
6 1/2 dl kasvislientä
1/2 luomusitruunan kuori ja mehu
3 rkl voita
50 g tuoretta pinaattia (olen käyttänyt usein myös pakastetta ja hyvin toimii sekin)
100 g pakasteherneitä
100 g parmesaania raasteena
1/2 tl mustapippuria
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Valmista kasvisliemi kuutiosta. Kaada riisi ja liemi laakeaan uunivuokaan. Peitä vuoka kannella tai tiiviisti foliolla ja siirrä uuniin 40 minuutiksi.
Raasta sillä aikaa sitruunan ohut keltainen kuori ja purista mehu. Ota voi huoneenlämpöön. Leikkaa pinaatinlehdet pienemmiksi paloiksi (tai sulata pakastepinaatti ja herneet).
Ota risotto uunista. Jos neste ei ole imeytynyt, jatka kypsentämistä hetki. Valmis risotto on mehukasta ja sakeaa. Sekoita sitruunan kuori ja mehu, voi, pinaatti, herneet, juustoraaste ja pippuri hellästi kuuman risoton joukkoon. Älä sekoita liikaa, ettei risotto muutu puuroksi.

Risoton ainut huono puoli on se, että se on niin hyvää, että sitä tulee mätettyä ihan järjettömiä määriä. Meidän kahden hengen taloudessa neljälle tarkoitettu satsi yleensä uppoaa kerralla. Tosin niin käy aika monen muunkin ruokalajin kanssa... Olen päätellyt, että ohjeet on tarkoitettu kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle, siis käytännössä kolmelle aikuiselle tai kahdelle tosi nälkäiselle aikuiselle. Eikö?

Viime viikkojen muita iloisia ruokaelämyksiä ovat olleet kaksi (itselleni) uutta sushipaikkaa: Umeshu Töölössä ja Sushi'N'Roll Ullanlinnassa. Sushi oli hyvää molemmissa (ehkä Umeshussa inasen parempaa), mutta S'N'R saa erityiskiitoksen vietnamilaistyylisistä tuoreista riisipaperirullista. Herkkua!

1 kommentti:

  1. Kiitos tyttökulta!
    Äitisi on ikikiitollinen kaikista uusista kasvisruokavinkeistä. Tiedät varmaan miksi...
    Tätä saatetaan tarjoilla jatkossa myös Pohojanmaalla.

    VastaaPoista