maanantai 20. toukokuuta 2013

Piirakkamakunsa kullakin


No nythän on näitä mustikkapiirakkakoulukuntia. On pullataikinapohjaa ja murotaikinapohjaa, on marjoja kermaviiliseoksella, muruseoksella tai perunajauhoilla.

Itse kuulun niihin, joiden mielestä ainut oikea mustikkapiirakka kuorrutetaan kermaviili-munaseoksella. Tällä kertaa luottopiirakkani joukkoon pääsi tosin myös vähän vadelmanjämiä kaapista, ja joskus teen samalla ohjeella myös raparperipiirakkaa (sellaisen ohjeesta taisin tämän alun perin soveltaakin). Tykkään siitä, että pohja ei ole liian ätläkkä vaan jopa pikkuisen terveellinen kaurahiutaleineen.

Tässä, ollos hyvä:

Mustikkapiirakka


1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
50 g voita sulatettuna
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa tai maustamatonta jogurttia

3 dl mustikoita (tai muita marjoja tai raparperinpaloja)
2 dl kermaviiliä
1/2 dl sokeria
1 muna
2 tl vaniljasokeria

Vispaa kananmuna ja sokeri kevyesti. Sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään ja lisää taikinaan yhdessä maidon/jogurtin kera. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Kaada taikina öljyttyyn piirakkavuokaan. Ripottele pinnalle hieman vehnäjauhoja ja taputtele kevyesti vuoan reunoille asti (taikina on aika löysää, joten se tarttuu helposti sormiin). 

Levitä marjat piirakkapohjalle. Sekoita kermaviili, sokerit ja kananmuna keskenään ja kaada vuokaan raparperien päälle. Paista piirakkaa 175-asteisen uunin alatasolla noin 35–40 minuuttia, kunnes piirakka on kullanruskea ja kypsä myös pohjasta. Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua.


(Kuvan piirakka leivottiin itse asiassa jo yli viikko sitten, mutta olen ollut sellaisessa saamattomuuden tilassa, että kuvat ovat jääneet hautumaan kameraan. Asuntoprojekti vie kaiken energian, ja tämän nykyisen kämpän sisustamista taas ei jaksa oikein enää ajatellakaan. Käsityörintamalla olen saanut valmiiksi YHDET MUSTAT LAPASET, mutta päättelin, että niiden kuva ei kiinnosta kiviäkään. Kestäkää siis verkkaista bloggaustahtia vielä tovi – tällä hetkellä on taas tarjous asunnosta vetämässä, ja ehkä kohta pääsen aloittamaan postaussarjan tunnisteilla remontti ja uusi koti.)

4 kommenttia:

  1. Hyvä, aikeissa on ollut jos jonkinlaista marjapiirakkaa, jotta pakastimen saisi kesäkuntoon. Kyllä kermaviili mustikkapiirakan tekee.
    Kiitos ohjeesta, aloitan tästä!

    VastaaPoista
  2. Ollos hyvä! Ja pakastimen hoikennus on tähän aikaan vuodesta aina paikallaan. (Ai että miten hekumoin sillä, että kohta saa taas tuoreita marjoja yllinkyllin.)

    VastaaPoista
  3. Moikka ja kiitos ohjeesta! Minun suosikkini mustikkapiirakkaohjeista on ollut Sunnuntai-murotaikinan kyljessä ollut ohje! Sellaista Sunnuntai vanilja tuorejuustotyyppistä mönjää, munia ja sokeria. NAM!

    VastaaPoista
  4. Ole hyvä Junnu! Tuprejuustotyyppinen mönjä ei kuulosta hassummalta sekään. :)

    VastaaPoista