maanantai 20. syyskuuta 2010

Vanheneminen on paskamaista...


...sanoi Astrid Lindgren joskus. Tuo ajatus tuli väistämättä mieleen viikonloppuna, kun olimme siskojen kanssa tyhjentämässä vanhainkotiin joutuneen mummamme asuntoa. On vaikea kuvailla, minkälaiselta tunkeilulta tuntui aukoa kaappeja, katsella siististi viikattuja lakanapinoja ja ylähyllylle nostettuja pyhäastioita ja ajatella, että niiden omistaja ei niitä enää koskaan käytä. 

Yritän silti vakuuttaa itselleni, että mumma olisi iloinen - jos sitä vielä muistaisi ja ymmärtäisi - että hänen tavaransa päätyvät lapsenlapsille eivätkä kirpputoreille tai vieraiden käsiin. Ja itse saan niitä katsoessani ja käyttäessäni aina muistaa minulle rakkaan ihmisen.

Valurautapannulla mumma teki meille ropsua aina torstaisin. Pikkusisko muisti, että se on kuulunut jo mumman mummalle. Punainen kalakuvioinen kattila on Finelin valmistama.

Keltainen lasipullo on Nanny Stillin Riihimäen lasille suunnittelema Grapponia, kynttilänjalat Iittalan Festivot. Ruskeaa maljakkoa on tunnista - tietääkö joku siitä jotain?

Mummassa on ollut paljon enemmän viherpeukalon vikaa kuin pojantyttärissään. Lupaan, että yritän parhaani mukaan pitää kaktuksen hengissä.

4 kommenttia:

 1. Ruskea näyttäisi mun silmään Helena Tynellin Riihimäen lasille suunnittelemalta Onnenlehti-maljakolta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Laura vinkistä, sepä se juuri taitaa olla!

  VastaaPoista
 3. Katselin tänään niitä samoja lakanapinoja, josko niille olisi käyttöä, mutta jouduin laittamaan kaapin oven kiinni ja jättämään lakanat paikalleen.
  Anoppi se aikanaan opetti pojalleen, miten lakanat vedetään. Ja poika sitten nuorikolleen, joka ei ikänänsä ollut lakanan lakanaa vetänyt. Taidat tietää, kenestä on kyse. Tänään taas lakanoita vedettiin. Tarpeen on ollut anopin opettama taito lukuisat kerrat.
  Taidan vielä hakea ne lakanat ja laittaa yläkaappiin "pahan päivän varalle". Ei mumma varmaan pahakseen pane, vanhan kansan ihminen, monenlaista nähnyt.

  VastaaPoista
 4. Mä taas en ole lakanoita vetänyt sen jälkeen, kun muutin kotoa. Tuonne ne tyrkätään kaappiin ruttuisina.

  Mutta appelsiinin kuorin edelleen niin, kuin mumma opetti.:)

  VastaaPoista