sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Kesän neuleunivormu

Pellava tuntuu päällä varsin miellyttävältä, lämpimältä mutta ei hiostavalta –  täydellinen kesämateriaali siis.

Tällä viikolla ehdin vihdoin viimeistellä keväällä aloittamani pellavaneuletakin, joka oli jäänyt muutamaksi viikoksi lojumaan tuolille nappeja vailla. Ja voi, siitä tuli juuri sellainen kuin pitikin! Neuletakkiin sain idean, kun hypistelin parissa vaatekaupassa hieman vastaavia, vaaleita pellavaneuleita. Usein parhaimmat neulomukseni ovat syntyneet näin: kun inspiroiduin kivasta valmisvaatteesta ja päätän tehdä jotain samantyyppistä.

Langasta irtosi ainakin neuloessa aika paljon vaaleaa nöyhtää – saa nähdä, uskaltaako tätä käyttää mustien vaatteiden kanssa. Ohjeeseen otin pohjan Suuresta Käsityölehdestä, mutta sovelsin sitä kyllä niin vapaasti, että aika lailla omaksi luomukseksi voin tätä kutsua. Luulin kirjanneeni silmukkamäärät neuloessa tarkkaan talteen, mutta kun aloin kirjoittaa ohjetta puhtaaksi, ne eivät kaikki ihan täsmänneet. Luulisin, että näillä ohjeilla silti syntyy suurinpiirtein samanlainen tekele, jos joku halua kokeilla!


Pellavaneuletakki

Koko: S

Lanka: Drops Lin (Kerien menekin unohdin laskea, sorry...)

Puikot: 3,5 ja 4 tai käsialan mukaan.

Helmineule:
o n o n o n
o n o n o n
n o n o n o
n o n o n o
o n o n o n
o n o n o n

Joustinneule: 1 o, 1 n

Takakappale:
Luo ohuemmille puikoille 110 s ja neulo 9 krs joustinneuletta. Vaihda paksumpiin puikkoihin. Neulo yksi kerros (=oikea puoli) sileää oikeaa neuletta ja kavenna tasavälein 14 silmukkaa. Jatka sen jälkeen helmineuletta. Kun kappaleen korkeus on noin 12 cm, aloita sivukavennukset: kavenna molemmissa reunoissa  1 s neljän sentin välein yhteensä 5 kertaa = jäljelle jää 86 s. Kun kappaleen korkeus on 51 cm, päätä molemmissa reunoissa kädentietä varten 6 x 1 s. Kun kädentien korkeus on 19 cm, päätä molemmista reunoista 4 x 6 s olkapäitä varten. Jätä keskimmäiset pääntien silmukat odottamaan.

Etukappaleet:
Luo ohuemmille puikoille 52 s ja neulo joustinneuletta 9 krs. Vaihda paksummat puikot, neulo jälleen ensimmäinen krs sileää ja kavenna tasavälein 6 s = 46 s. Jatka sen jälkeen helmineuletta. Tee sivukavennukset ja kädentien kavennukset samoin kuin takana. Kun työn korkeus on 46 cm, kavenna etureunassa 4 x 1 s joka toinen kerros. Kavenna sen jälkeen vielä 1 s joka 8. krs, kunnes työssä on 24 s. Päättele kuten takana. Neulo toinen etukappale peilikuvaksi.

Hihat:
Luo ohuemmille puikoille 47 s ja neulo joustinneuletta 9 krs. Vaihda paksumpiin puikkoihin, neulo ensimmäinen kerros sileää ja kavenna tasavälein 5 s. Jatka sen jälkeen helmineuletta. Neulo 1 cm ja aloita sen jälkeen lisäykset: lisää molemmissa reunoissa 1 s joka 8. krs, kunnes puikoilla on 66 silmukkaa. Kun hihan pituus on 46 cm, kavenna molemmmista reunoista pyöriötä varten 6 x 1 s, 2 x 2 s ja 4 x 3 s. Päättele loput.

Kokoaminen:
Ompele olkasaumat. Tee ensin vasemman reunan nappilista. Poimi ohuemmille puikoille puolet takakappaleen pääntien silmukoista sekä etureunasta silmukoita tasaisin välein. (HUOM: Mulle silmukoita tuli yhteensä noin 135, mutta nappilistasta tuli turhan kireä → enempi on parempi!). Neulo 8 krs joustinneuletta ja päättele. Tee oikea puoli muuten samoin, mutta merkitse vasempaan reunaan paikat napeille ja neulo oikeaan nappilistaan napinlävet näille kohdille (=päätä 2 s ja luo ne uudelleen seuraavalla kerroksella). Kiinnitä hihat, ompele hiha-sivusaumat ja kiinnitä napit.

Tässä vielä lähikuva helmineuleen pinnasta. Samaa neulosta olen käyttänyt myös aiemmin mainitsemassani harmaassa villatakissa.

12 kommenttia:

 1. Kelpaisi kyllä minullekin. Upea neule, jonka materiaali on just passeli kesäsäihin.

  VastaaPoista
 2. Ihana!
  Tuo helmineule yhdistettynä pellavalankaan, kertakaikkiaan kaunista. (:

  VastaaPoista
 3. Kivaa kun oot palannut! Sekä matkakuvista että villatakista hehkuu ihanan pehmeä kesäinen lämpö.

  Ps. Santigold ja Girlssit meilläkin tehopyörityksessä :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kiltit Lotta ja Lammas! :)

  Hanna, mulla on Santigold-fiilistelyvaihe menossa Ruisrockia odotellessa. Ja Girls on hauskinta ja aidointa, mitä tv:stä olen katsonut aikoihin.

  VastaaPoista
 5. ihanaa, sä oot tullut takaisin! mä oon käynyt kurkkimassa aina välillä, ja pettynyt, mutta en enää tänään! jään innolla odottelemaan taas sun postauksia. <3

  VastaaPoista
 6. Ihanaa, että olet jaksanut odottaa! Yritän pysyä maisemissa vähän aktiivisemmin. :)

  VastaaPoista
 7. Voi fuck miten sä jaksat tehdä näitä hienoja juttuja. Toi on täydellinen - väri ja malli ja matsku.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Miltsi! :) Tää onnistui kyllä poikkeuksellisen hyvin omallakin mitta-asteikollani.

  VastaaPoista
 9. Hei taas pitkästä aikaa täältä Pohjanmaalta!
  Villatakkiasi on ylistetty niin, ettei minun tarvi sanoa muuta kuin: se on niin hyvän näköinen, että kopioin ohjeen juuri. Luuletko, että löydän tuota lankaa täältä meidän kylästä, vai tartteeko ihan isompaan kylään kaupoille lähteä?
  Kyselee Päikköö-äitee.

  VastaaPoista
 10. Tänks äitee! En kyllä yhtään tiedä, saako tuota lankaa Sjoelta. Voipi olla, että sun pitää piipahtaa lankakaupoilla Helsingissä - tai jopa tilata netistä! :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos tästä, juuri tällaisen ohjetta etsin ja muistin onneksi palata tänne.

  Vinkiksi ylempään: Seinäjoesta en tiedä, mutta Tapion kaupasta Kauhajoelta ainakin - mitä sieltä ei löydy, sitä ei tarvita!

  VastaaPoista
 12. Anonyymi, kiitos vinkistä! Ja loistavaa, jos ohjeesta on iloa.

  VastaaPoista