lauantai 23. tammikuuta 2016

Ton-tuolit eli wieniläiskahvila keittiössäni


(Blogikuvaaminen: mikä erinomainen pakote siivota pöydältä ja pinnatuolista pinttyneet ruoantähteet. Stokken syöttöalusta stailattiin kuvasta pois.)

Keittiön vanhat pinnatuolit alkoivat tulla tiensä päähän. Mustat pinnat olisivat vaatineet maalia, ja yhdestä tuolista oli istuimen tiikkiosa lohjennut varsin sukkahousuvaarallisesti. Meiltä ei löytynyt kunnostustarmoa, joten päätimme ostaa ruokapöydän ympärille mun mielessä pitkään kummitelleet klassiset Ton-tuolit. Niitä myy Helsingissä Forme, josta ne toimitettiin kotiovelle muutamassa viikossa.

Vuonna 1859 suunniteltua "tuolien tuolia" on valmistettu Formen nettisivujen mukaan yli 80 miljoonaa kappaletta. Ton-tuolia kutsutaan wieniläistuoliksi, "koska kevyen ja kestävän rakenteen ansiosta tuoli löysi nopeasti tiensä Wienin kahviloihin". Ehkä se tuo meidän keittiöön vähän keskieurooppalaista charmia kaiken skandinaavisuuden keskelle.

Apua, miten onnelliseksi sitä joskus tulee materiasta – tykkään näistä ihan hirveästi! Vanha pöytäkin näyttää heti freesimmältä. Nyt mietinnässä on, pitäisikö tuoleja hankkia vielä kaksi lisää. Ne ovat sen verran siroja, että pöydän ympärille mahtuisi kuusikin tuolia. Tarvetta niille kyllä olisi, sen verran usein meillä kaveriporukoita kestitään.

Sampsa Sarparannan maalauksen ihmishahmo jakaa aina ihmisiä: toiset näkevät siinä naisen, toiset nuoren pojan. Nuorin kriitikkomme Elsa kutsuu sitä tädiksi.

4 kommenttia:

 1. Teillä on ihanan suuri pöytä. Tuolit ovat olleet minun lempparit kauan. Sopivat oikein hyvin teidän pöydän ympärille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonnu! Pöytä on itse asiassa tehty vanhasta ovesta, ja se on edellisen asuntomme edellisten vuokralaisten peruja. Hyvin palvelee yhä. :)

   Poista
 2. Tuolit näyttää todella hyvälle ja hienosti mahtuisi pari lisää :)
  Kiva olisi, jos joskus tekisit postauksen mitä tarjoilet näille kaveriporukoille :) Mä mielelläni kutsun myös kavereita, mut tarjoilut on aina sitä samaa :( Vinkkejä olisi kiva saada :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ideasta, pannaan hautumaan! Tosin meidän tarjoilut on yleensä aika simppeleitä: tänään esimerkiksi oli kylässä 9 aikuisen ja 4 lapsen porukka, ja ruoaksi tein kaksi satsia Safkaa2-kirjan karitsalootaa. Sitä edellisellä kerralla tarjottiin ihan vaan pitsaa. Ja yleensä nakitetaan vieraat tuomaan jälkkäri ja juomia, niin päästään vähän helpommalla. :) Tänään saatiinkin jälkkäriksi Runebergintorttuja, nam!

   Poista