lauantai 7. lokakuuta 2017

Helpot lapaset kolmevuotiaalle

Tätä suosikki-pintaneulettani on blogissa näkynyt paljon – jotenkin vain aina palaan sen pariin.

Vaikka kädet eivät onneksi venykään ihan samaa tahtia kuin muu lapsi, osoittautuivat Elsan viime talven lapaset auttamatta vähän nafteiksi. Neuloin hänelle siis uudet lapaset soveltamalla samaa ohjetta ja pintaneuletta, jolla usein teen aikuistenkin lapaset. Ja päätin kerrankin myös kirjata ohjeen ylös, jos siitä jollekulle olisi iloa – ja toki ihan itsellenikin, ettei aina tarvitse vanhoista lapasista laskeskella silmukkamääriä.

Huomautettakoon, että tämä kokoluokitus on täysin subjektiivinen ja on mitoitettu omalle (sirohkolle) 3,5-vuotiaalleni. Mä myös tykkään siitä, että lapaset on aika kapeat ja hyvin istuvat, ei sellaiset isot ja löysät. Eli muokatkaa mittoja tarvittaessa.

Helpot lapaset kolmevuotiaalle


Lanka:Viking Fröya (80 % villa, 20 % nailon, 50 g = 150 m, silmukoita 10 cm:llä noin 25–26), sävy 203. (Veikkaan, että esim. Novitan Nallella tulisi aavistuksen tätä isommat lapaset.)
Puikot: sukkapuikot nro 3.

Luo 36 s ja jaa ne neljälle puikolle (9, 9, 9 ja 9). Kerroksien vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä.

Neulo 2 o, 2 n -joustinta suljettuna neuleena noin 7 cm. Aloita sitten pintaneule näin:
1. krs: kaikki oikein.
2. krs: kaikki nurin.
3. krs: toista 1 o, 1 n.
4. krs: toista 1 o, 1 n.
Toista kerroksia 1–4.

Kun olet toistanut mallineuleen kerroksia 4 x (= 16 krs, noin 3,5 cm), tee peukalon aukko: Neulo 1. puikon silmukat normaalisti. Neulo 2. puikolla 2 o, sen jälkeen neulo seuraavat 6 s eriväriselle langanpätkälle. Siirrä eriväriselle langalle neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne uudelleen varsinaisella langalla. Neulo loppu krs normaalisti ja jatka pintaneuletta.

Kun olet toistanut pintaneuleen kerroksia peukalon jälkeen 8 x (= 32 krs, noin 7 cm), aloita kärkikavennukset. Neulo 1. ja 3. puikon alussa 2 s takareunasta oikein yhteen ja neulo 2. ja 4. puikon lopussa 2 s oikein yhteen etureunastaan. Jatka kavennuksia, kunnes jäljellä on 4 s. Katkaise lanka ja pujota se silmukoiden läpi.

Neulo sitten peukalo: poimi silmukat eriväriseltä langalta puikoille molemmin puolin aukkoa ja lisäksi silmukoita puikkojen välistä niin, että puikoilla on yhteensä 16 s. Jaa ne 3 puikolle (5, 5 ja 6) ja toista pintaneuleen kerroksia 4 x (= 16 krs). Aloita sitten kavennukset: neulo joka puikon alussa 2 s takareunasta oikein yhteen, kunnes jäljellä on 4 s. Katkaise lanka ja pujota se silmukoiden läpi. Päättele langanpäät.

Neulo toinen lapanen peilikuvaksi niin, että teet peukalon 3. puikon kohdalle.

Tämä lanka oli mulle uusi tuttavuus, mutta tuntuma oli kivan pehmeä ja lasten neuleisiin sopiva.

1 kommentti: