tiistai 1. kesäkuuta 2010

Tää virkkas taas

Tänä keväänä alkanut matonkudevirkkaushuuma jatkuu aina vaan. Tällä kertaa oman korinsa sai pikkusisko, jolla ihan oikeasti oli sellaiselle tarvettakin.


Kuteiksi leikkasin yhden kirppikseltä ostetun pussilakanan ja yhden aluslakanan - aika paljon materiaalia kuluu siis, tämän korin pohjan halkaisija oli about 50 senttiä. Taidan olla jotenkin debiili, kun musta tuo matonkuteiden leikkaaminen on kivaa. Ja virkkaaminen se vasta onkin, kun valmista tulee melkein yhdessä illassa (okei, okei, yhdessä illassa, jos virkkaa maanisesti sellaiset viisi tuntia putkeen).

Ja jos ei ole yhtä debiili kuin minä, niin valmiita matonkuteita löytää aika helposti kirppiksiltä, etenkin maalais-sellaisilta. Usein tarjolla on kuitenkin vain yksittäisiä keriä, eli yksiväriseen koriin voi olla hankalampi löytää valmiita kuteita (ellei sitten osta niitä uutena, mikä tietysti on myös mahdollista mutta ei ollenkaan niin jännittävää).

Tässä korin ohje, vähän muokattuna Suuresta Käsityölehdestä:

Matonkuteista virkattu kori

Koukku nro 10, noin 2-3 cm levyistä matonkudetta sopiva määrä. Arvioi itte.

Virkkaa 4 ketjusilmukkaa ja sulje renkaaksi. Virkkaa renkaaseen 7 kiinteää silmukkaa.
1. krs: virkkaa jokaiseen silmukkaan 2 ks
2. krs: virkkaa joka toiseen silmukkaan 2 ks
3. krs: joka kolmanteen silmukkaan 2 ks
4. krs: joka neljänteen silmukkaan 2 ks
5.- 7. krs: joka viidenteen silmukkaan 2 ks
8. krs: joka kuudenteen silmukkaan 2 ks (Jne. Jatka niin, että kullakin kierroksella tulee lisättyä noin kuusi silmukkaa. Harvenna tai tihennä lisäyksiä, jos pohja alkaa lerpattaa tai taipua kupiksi.) 

Jatka näin, kunnes pohja on halutun kokoinen. Virkkaa viimeinen kerros ilman lisäyksiä. Vaihda virkkauksen suuntaa seuraavasti: vie koukku takakautta silmukan läpi, sitten etukautta seuraavan silmukan läpi, vedä kude näiden kahden silmukan läpi ja virkkaa 1 ks. Jatka näin kerros loppuun (vie koukku aina virkatun ks:n juuresta seuraavan silmukan läpi).

Virkkaa korin reuna haluamasi korkuiseksi. Tee viimeiseksi 1 ps ja päättele.

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä! Koriin on nyt varastoitu meidän verhot ja kankaat, jotka odottaa tuunausta ja käyttöä.

    VastaaPoista