torstai 20. tammikuuta 2011

Hitaasti mutta varmasti


Kalaruokaprojektini on edistynyt pikku hiljaa. Viimeksi kokkasimme kalamurekepihvejä, jotka olivat ihan jees mutta tuppasivat paistettaessa hajoilla murusiksi. Sen sijaan tämäniltainen kalaresepti oli jo onnistuneempi. Tosin siinäkin raaka-aineena oli tuttu ja turvallinen kirjolohi, eli varovaisin askelin edetään. Mutta edetään silti.

Ohje on peräisin vuosien takaa jostain aikakauslehdestä, ja se oli nimetty alun perin typerästi Kippari-Kallen Kalavuoaksi (koska kaikkea, missä on pinaattia, voi aina markkinoida Kippari-Kallella. Hah hah.) Tässä siis uudelleen nimetty ja pikkuisen tuunattu ohje:

Pinaattinen lohivuoka

4 dl vettä
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippurirouhetta
1 iso sipuli
1 1/2 dl täysjyväriisiä
1 pussi (150 g) pakastepinaattia
150 g kylmäsavukirjolohifileesiivuja
2 dl luomumaitoa
2 luomukananmunaa
tilkka sitruunamehua
75 g luomuebriejuustoa

Kuumenna vesi, suola ja pippuri kiehuvaksi. Kuori ja silppua sipuli. Lisää sipulisilppu ja riisi kiehuvaan veteen ja keitä 15 minuuttia. Lisää jäiset pinaattipalat kattilaan keittämisen loppuvaiheessa. Sekoita hyvin ja kaada öljyttyyn uunivuokaan.
Kieputtele kirjolohifileeesiivut riisin päälle. Sekoita maito, munat ja sitruunamehu ja kaada seos vuokaan. Kuutio jääkaappikylmä brie ja ripottele palat päälle. Kypsennä 175 asteessa noin 40 minuuttia. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja anna jäähtyä noin 15 minuuttia ennen syömistä.

Kirjolohi on hiljattain ilmestyneessä WWF:n kalaoppaassa merkitty keltaisella - eli sitä pitäisi käyttää vain harkiten. Seuraavaksi lupaan testata jotain vihreällä merkittyä kalaa. Pitäisi myös hankkia päivitetty taskuversio kalaoppaasta. Edellistä kuljetin mukanani kukkarossa, ja etenkin sushiravintoloissa sitä tuli syynättyä.

Riisikään ei tietysti ole kovin ekologinen raaka-aine, mutta luulen, että tätä ruokaa voisi hyvin kokata myös kotimaisesta ohrasta. Meillä riisiä on kertynyt kaappiin, mutta kunhan varastot on käytetty loppuun, lupaan itsekin testata ohraa. (Paljon lupauksia tänään! Mutta hyvä niin. Kun ne kirjoittaa ylös, ne toteutuvat todennäköisemmin.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti