lauantai 25. elokuuta 2012

Säästöä vai satsausta?

Viime viikonloppuna Menitasta ostettuihin puuvillalankoihin kului yli 80 euroa – onko se sitten paljon neulepuserosta vai ei?

Hei rakas käsityövertaisryhmäni (sillä sitä te todella olette – lähipiiristäni ei kauheasti aktiivisia käsityöihmisiä löydy): onko teillä jonkinlaista hintakattoa langoille? Ajatteletteko, että itse tehdyn vaatteen pitäisi olla halvempi kuin vastaavan valmiin, vai onko asia pikemminkin päinvastoin?

Minä olin teininä ja opiskeluaikoina sillä linjalla, että itse tekemisen täytyy tulla valmisvaatetta edullisemmaksi. Oikeastaan se oli myös yksi puuhan houkutin, ja siksi pääasiallinen lankahankintapaikkani oli Tampereen Vapaa Valinta. Mitä vanhemmaksi ja vakavaraisemmaksi olen tullut, sitä vähemmän olen kuitenkin alkanut tuijottaa lankojen hintalappuja. Itse asiassa kalliiden lankojen hypistely ja hankkiminen taitaa olla mulle arjen pientä luksusta (anteeksi sokerisuuteni). En enää niinkään mieti neulomisesta saamaani hyötyä vaan siitä saamaani iloa, ja rakkaasta harrastuksesta on luonnollisesti valmis vähän maksamaankin.

Mikä teille on liikaa langoista?

7 kommenttia:

 1. Minulla kalleus riippuu langasta. Jostain markettisukkalangasta on viisi euroa paljon. Toisaalta jos silkkivillaa myydään 5e/kerä ostan heti kaikki itselle.
  Maksan mieluummin laadusta vähän enemmän. 80 ei ole paljoa, jos ajattelee koko kaaren langasta paidaksi ja paidan käyttöiän. Moni muu harrastus tulee huomattavasti kalliimmaksi.

  Keskeisintä kai tuossa langanostossa on se, ettei jätä sitä kalliimpaa lankaa marinoitumaan. Kalliimpihan se on käyttämättömänä hyllyssä, kuin päällä ja käytössä. :)

  VastaaPoista
 2. Hanna, viisaita puhut - aika paljon tyyriimpiäkin harrastuksia varmasti löytyy.:) Ja laatuun satsaaminen kannattaa kyllä, kun vaate pysyy parempana ja tuntuu hyvältä päällä (kauhulla muistelen jotain teinivuosien sataprosenttisia akryylilankoja, brrr).

  VastaaPoista
 3. Niin kyllä täytyy olla samaa mieltä edellisten kanssa. Mullekin on käynyt niin että mitä pidempään neulon niin sitä parempiin (myös kalliinpiin) lankoihin panostan. Tosin mulla saattaa jonkun aikaa joku ihana lanka odottaa oikeaa ohjetta. Jotekin haluu tehdä vaan parhaita ja suosituimpia neuleita niistä ihanimmista langoista. Tiivistettynä ostan mieluumin hieman kalliimpaa ja mieleistä lankaa kuin ison kasan halpaa josta en sit niin paljon tykkää. Mulla on tuolla nurkassa pyörimässä yksi puolivalmis neuletakki, jonka ohje on kiva mutta lanka on akryyliä ja en usko sitä ikinä saavani valmiiksi. Ei 80 kymppiä ole mun mielestä paljon kun sellaista mieleistä neuletta joka on laadukkaasta langasta tehty käyttää mielellään ja se kestääkin pidempään =)

  VastaaPoista
 4. Onpas kaunis raita tuossa tekeillä!

  Mulla ei ole mitään kattoa, tilannekohtaisesti pohdin, kannattaako. Katson tätä silleen, että jos jotain neuletakkia varten näen ehkä melkoisestikin vaivaa (vaikka kuinkakin palkitsevaa vaivaa) on turha käyttää lankaa, josta ei niin välitä. Muuten ei tule valmista. Vastaavasti olen valmis maksamaan ohjeestakin useamman euron, jotta se on varmasti mieluisa.

  En suostu enää kaupastakaan ostamaan vähän sinnepäin -vaatteita, joten miksi tekisin sellaisia itse? :D

  VastaaPoista
 5. Tuo on ihan totta, että tärkeä ja iso projekti ansaitsee kunnon langat. Vähemmän mahtavista langoista voi sitten tehdä jotain perusvillasukkaa tms.

  Kai se on vähän sama ilmiö muussakin elämässä, mitä vanhemmaksi tulee: 18-vuotiaana ulkona syömisen terävintä kärkeä oli Raxin pizzabuffet, nyt vaatii jo pikkuisen enemmän. ;)

  VastaaPoista
 6. Mitä enemmän neuloo, sitä parempaa ja enemmän materiaalilta vaatii. En koe pahanakaan laittaa satasta lankoihin, jos tiedän käyttäväni niistä valmistettua neuletta paljon. Lisäksi on jo suurta nautintoa (kun on tällainen hapsis-kineettinen persoona) neuloa upeasta materiaalista hyvin tehtyä ihanan väristä lankaa. Namm...

  Kaikkein pisimpään itselläni meni tajuta joidenkin ohuiden pitsilankojen hintoja - mutta olen onnistunut perustelemaan sen itselleni näin:

  Jos lapaslanka maksaa vaikka 6euroa ja neulon lapaset viidessä tunnissa , niin harrastukselle jää silloin hintaa 1,20eur/tunti, ja saan lapaset.

  Vastaavasti jos huivilanka (800metriä silkki/alpakka jne ihanuutta) maksaa sen 20euroa niin varmasti neulon sitä huivia ainakin sen 20tuntia, jolloin viihdykkeen hinta on edelleen se euron pintaan/tunti.

  Vertaa esim leffassakäynti: reilu 2tuntia/ lähes kymppi => tuntihinta 5euroa pyöreesti...

  Eli tällä logiikalla neulominen ei ole ollenkaan niitä kalleimpia harrastuksia.

  VastaaPoista
 7. A-L, ihan MAHTAVA laskukaava! Tavallaan kääntääkin asian niin päin, että maksan siitä neulomisen ilosta - en lopputuloksesta.

  VastaaPoista