keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Lastenvaatteita kirppikseltä – pinkki, fuksia, roosa ja ne muut

Kirppissaalista Elsalle tulevaa etelänlomaa varten. Missä keltaiset, missä harmaat, missä mustavalkoiset?

Mulle on ollut alusta asti selvää, että pyrin ostamaan mahdollisimman suuren osan Elsan vaatteista kirppikseltä – siis ne, joita ei saada lähipiirin lasten peruina tai lahjana. Tähän asti olen siihen todella hyvin pystynyt: ainoastaan joitain yksittäisiä täsmähankintoja tyyliin sukkahousut ja jarrusukat olen joutunut hakemaan uutena kaupasta. Rakas kirppisharrastukseni on myös saanut aivan uutta tvistiä, kun kirpputorien entinen harmaa alue eli lastenosasto onkin täynnä mahdollisuuksia.

Yksi mutka vain on matkassa. Nimittäin vaaleanpunainen.

Tuntuu siltä, että mitä isommaksi vauva on kasvanut, sitä vähemmän kirppiksillä on tarjolla muuta kuin a) pinkkiä/fuksiaa/roosaa tai b) sinistä supersankarikuvioilla. Ja yleensä näiden kohdalle on vielä lappu TYTÖN VAATTEITA tai POJAN VAATTEITA. Kaikki mun lempivärit eli keltaiset, oranssit, harmaat ja vihreän eri sävyt ovat paitsiossa, hyvällä säkällä löytää sentään violettia, valkoista tai kirkkaanpunaista. Ehkä vastasyntyneitä vielä puetaankin kirjavammin, mutta isomman lapsen kohdalla pinkki-sininen -jako on hämmentävän vahva.

En pyri kasvattamaan lastani sukupuolineutraalisti mutta kylläkin sukupuolisensitiivisesti: hän saa vapaasti ilmaista – tai olla ilmaisematta – tyttöyttään juuri niin kuin parhaaksi näkee. Ja jos se jonain päivänä tarkoittaa sitä maanisen vaaleanpunaista kautta, jonka vallassa puolet päiväkotien pihamaista näyttää olevan, olkoon niin. Ongelma vain on se, että mä en tykkää vaaleanpunaisesta (enkä sen paremmin niistä Spiderman-printeistäkään). Haalea roosa tai reipas fuksia vielä menee, mutta se perinteinen possunpunainen – ei, ei ja ei. Paljon mieluummin pukisin Elsan oman makuni mukaan niin kauan kuin hänellä itsellään ei asiaan ole mielipidettä.

Paha vain, että aika moni äiti ennen mua on ajatellut homman toisin. Siksi tämä kirppishaukka joutui viime viikon Pohjanmaan-reissulla nielemään jupinansa, kun hakusessa oli Elsalle kesävaatteita tulevaa etelänlomaa varten. Pikkumimmi saa edustaa Teneriffalla muun muassa vaaleanpunaisessa kukkamekossa, fuksianpinkeissä caprihousuissa ja marjapuuronpunaisessa sortsihaalarissa.

Ehkä ne sointuu ihan kivasti yhteen mun musta-valko-harmaan garderoobini kanssa.

16 kommenttia:

 1. Minä kanssa kaipailen lapsille kirppareille (ja kauppoihinkin) muitakin värejä kuin ne perus tyttö- ja poikavärit. Ipana täyttää juhannuksena kaksi ja ostelen osan vaatteista kirppareilta. Haluaisin löytää hälle muutakin kuin sinisiä vaatteita. Vihreitä on jonkun verran. Siinä se sitten onkin. Kaupasta löytyy jonkin verran muitakin värejä, mutten haluaisi maksaa alle metrisen vaatteista samaa hintaa kuin omistani. Varsinkaan kun en haluaisi maksaa omastakaan t-paidasta sitä kahtakymppiä.
  Ipanan piti olla yli 80% varmuudella tyttö, mutta synnärillä kävikin ylläri ja poika tuli. Onneksi, niin vältän ainakin pinkin kauden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, säästö on kyllä tässä hommassa aika olennainen pointti. Usein ainakin itsestä tuntuu, että kivoimmat värimaailmat löytyy joltain pienemmiltä - ja siten myös tyyriimmiltä - vaatemerkeiltä. Eli jos menisi pelkästään sen mukaan, mistä itse tykkää, kalliiksi tulisi.

   Ja varo vaan, mitä sanot: kohta käy niin, että sun pikkukundille tulee vahva vaaleanpunainen kausi. ;)

   Poista
 2. Vika ei ole välttämättä muiden äitien maussa vaan siinä, ettei vauvaikäistä isommille tahdo löytyä muuta kuin niitä tyttöjen vaaleanpunaisia ja poikien sini-vihreitä vaatteita. Jossain vaiheessa sitten vain päätyy antamaan periksi ja ostaa sitä, mitä on tarjolla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, eli tällainen muna-kana-tilanne. Toisaalta ehkä jos kaupassa kysyntä muille kuin pinkille ja siniselle olisi isompi, niitä olisi myös enemmän tarjolla, ja sitten niitä valuisi myös kirppisten valikoimiin...?

   Periksi antamista on täälläkin tosiaan ollut havaittavissa. :)

   Poista
 3. Meille tuli hirveän vahva vaaleanpunainen kausi lapsen täyttäessä kolme. Olen miettinyt mm. pitääkö mun nyt hakea sille kaupasta kokonaan uusi käyttögarderoobi, vaaleanpunaista (ei) ja että jos liimaisin harmaisiin minusta hienoihin vaatteisiin suklaata, tulisiko niistä melkein yhtä hyviä kuin pinkit (ei).

  Päädyin höystämään lapsen vaatekaappia parilla uudella pinkillä vaatteella niin, ettei joka aamu ole kauheaa tuskaa.

  Mutta on tää jännä vaihe. Kun ei tästä väriskaalasta oikein voi edes neuvotella.

  Mutta joo, kerran sillä oli oranssit leggarit, kaiholla muistelen. Tai on sillä yhdet vieläkin, mutta niitä ei voi käyttää, koska ne ei ole yhtään pinkit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Suklaata voi liimata sit omiin vaatteisiin lohdutukseksi.

   Mä olen varautunut tähän pinkkiin vaiheeseen ihan samalla tavalla kuin vaikka hampaiden tuloon tai uhmaikään: että se väistämättä tulee ja se pitää vain sinnitellä. Iloinen yllätys siis olisi, jos sitä ei tulisikaan. Toisaalta tiedän aika monta epäpinkkiä äitiä, joiden lapsista on tullut ihan totaalisia pinkkiprinsessoja. Onko se sitten päiväkoti vai jotain sisäsyntyistä, mene ja tiedä.

   Toisaalta oma lempivärini lapsena oli vaaleansininen (rillejä myöten), eli en ole ehkä se, joka voi heittää ensimmäisen kiven.

   Poista
 4. Musta tuntuu että Saksassa on vielä karseempia lastenvaatteita kuin Suomessa. Siksikin oon niin iloinen siitä, että opettelin ompelemaan - näiden minivaatteiden kohdalla voi vielä säästääkin kaupan versioihin verrattuna, vaikka miten käyttäis hintavahkoa luomukangasta.

  Hellevaatteiden etsintä tai tekeminen on muuten täälläkin edessä, maaliskuulle on tiedossa matka Brasiliaan! Sekä äiti että poika tarttevat täydennystä vaatekaappiinsa. Jotenkin vaikea orientoitua aiheeseen tähän aikaan vuodesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun jaksaisikin alkaa ommella... Siinä kohtaa olen kyllä taantunut, joskus parikymppisenä tein itsellekin jonkin verran vaatteita.

   Ja oi, Brasilia! Ihan mahtavaa! Paljon arkisemmalta kuulostaa tää meidän Teneriffa, vaikka innolla odotan sitäkin.

   Poista
 5. Hear hear! Lukeudun myös vaaleanpunaisen vihaajiin, enkä tiedä mitä teen, jos lapsi joutuu vaaleanpunaiskauteen. Eräät sukulaiset tosin tekevät jo nyt osansa sen boostaamiseen... Kirppareilla tosiaan aika harvoin törmää muihin kuin vaaleanpunasävytteisiin vaatteisiin, jos ei halua niitä hirviöprinttejäkään ostaa. Joskus kuitenkin löytyy kivaa raitaa ja viimeksi löysin jopa vihreän paidan ilman hirviöitä. Olen tehnyt huomion, että aika usein nämä vaaleanpuna/hirviökuosien ulkopuolelle jäävät kivemmat vaatteet ovat Lindexiltä. Käytettyinä niiden ostaminen ei myöskään tunnu niin suurelta rikokselta. Vaklasin äsken niiden verkkokauppaa ja kyllähän sieltä löytyi jopa harmaita vaihtoehtoja.

  Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lindexiltä on aika moni meidänkin lempivaatteista! Niistäkin valtaosa on peruja kavereilta, joilla on samanlainen maku kuin itsellä. Se onkin kirppareita parempi tapa löytää kivoja vaatteita. Harmi vaan, että mitä isommaksi nuo kasvavat, sitä vähemmän taitaa jäädä käyttökelpoista vaatetta pieniksi: suurin osa on rikki tai pysyvillä ruokatahroilla...

   Poista
 6. Esikoisen kohdalla pyrin aluksi pukemaan hänet iloisiin perusväreihin, mutta n. 3-vuotiaana tapahtui jotakin, eikä sen jälkeen kelvannut enää kuin pinkit. Mielestäni en ole sanonut halaistua sanaa mistään prinsessoista tai pinkistä, mutta ilmeisesti jostain se vaihe imaistiin meillekin (isovanhemmat?!??). Nyt siis jo vuoden ovat kovassa huudossa olleet pinkit, hulmuavat helmat ja blingbling. Kaikki prinsessahommat siis. Lisäksi myös 2-v pikkusisko on tartutettu samaan teemaan.

  Ompelen itse paljon lapsille vaatteita, nykyään siis vaaleanpunaisia. Kun sitä vaaleanpunaistakin ikävämpi asia on työllä, tuskalla ja rakkaudella ommeltu vaate, jota lapsi ei suostu päälleen pukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mystinen kolmen vuoden käänne! Onko teillä lapsi päivähoidossa, eli olisiko se ryhmäpaine mikä vaikuttaa?

   Ja oikeassa olet, onhan se järkevin vaate kumminkin se, jota tulee käytettyä. Ehkä pitää pinkkikauden iskiessä opetella ompelemaan niihin harmaisiin/mustavalkoisiin vaatteisiin vaikka (pieniä) vaaleanpunaisia koristeita...

   Poista
 7. Tai hei sitten voi käydä niin, että yhtäkkiä huomaat itsekin pitäväsi siitä vaaleanpunaisesta (Frozenista). Yhden vanhan roosan värisen villatakin nähdessäni aattelin, et "hieno" ja nyt mietin, mistä langasta sellainen olisi kiva neuloa. Siis itselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa yllä pitäisi lukea vaaleanpunaisesta (JA Frozenista. Frozen ei ole vaaleanpunaista.)

   Poista
  2. Mitämitämitä, eli vaaleanpunaiseen voi tykästyä aikuisenakin! Mutta joo, onhan se vanha roosa munkin silmissä alkanut näyttää nätimmältä viime vuosina, kun sitä on paljon näkynyt. En kyllä usko, että perus-pinkille voi koskaan käydä samoin...

   Frozeniin en ole vielä perehtynyt, mutta eikös siinä ole Elsa? Pitää varmaan joskus pikkuisen isomman tytön kanssa tutustua. Mut ehkä ensin Koiramäen Elsaan kumminkin. :)

   Poista
  3. Frozen oli ihan huippu! Tykästyttiin miehen kanssa siihen, ipana nukkui vieressä sohvalla osan ajasta. :D Ei ne prinsessahömpötykset vaan se lumiukko (jonka nimeä en vaan ikinä muista)! <3

   Poista