lauantai 6. heinäkuuta 2013

Ahvenanmaalta Södermalmille ja takaisin

Oli siellä reissussa ihmisiäkin. Mutta koska en viitsinyt asettaa lomaseurueelle paineita poseeraamisesta, tässä vain korkkaamista odottava illallinen ja hulppea maisema mökkiterassilta.

Hohoi, huutelee lomalainen! Täällä ollaan vielä, juuri kotiutuneena reissusta Ahvenanmaalle ja Tukholmaan. Koska valitettavasti en ole sellainen bloggaaja, joka muistaisi kuljettaa kameraa mukanaaan, postauksen kuva-anti jää hieman köyhäksi – mutta joka tapauksessa luvassa pari koottua matkatärppiä.

No ensin oli Ahvenanmaa. Jossa, häpeän tunnustaa, en ollut koskaan aikaisemmin käynyt. Ei saaresta tälläkään kertaa syntynyt kovin kattavaa kuvaa, sillä ajoimme Maarianhaminasta vuokra-autolla suoraan määränpäähämme Havsviddeniin. Se on eräänlainen mökkikylän ja hotellin yhdistelmä Getassa saaren pohjoisosassa: tyylikkäästi sisustettuja, hulppeita kalliohuviloita huikeissa maisemissa ja lisäksi jonkin verran hotellihuoneita.  Käytännössä delux-mökkielämää, jossa aamu alkoi ihanalla hotelliaamiaisella, jatkui saunassa ja porealtaassa, josta tassuteltiin paksuun kylpytakkiin kietoutuneena takaisin mökkiin ja päätettiin ilta omalla terassilla nautittuun illalliseen.

Hurrrjan kallista, mutta myös hurrrjan ihanaa. Oikeastihan olen sellaisen perinteisen "kannetaan puita ja pestään perunoita järvessä" -mökkielämän kannattaja, mutta vaihteeksi hauskaa tämäkin.

Peace! Tämä oli AINUT julkaisukelpoinen kuva, joka tarttui kameraan Tukholmasta, Urban Delin terassilta. Hyvän loman merkki, sanon minä.

Kolmen päivän jälkeen jatkettiin Ahvenanmaalta matkaa Tukholmaan. Tiedän, että jokainen itseään kunnioittava reissaaja etsii nykyään majoituksensa Airbnb:stä, mutta me menimme silti miljoonatta kertaa Scandic Malmeniin. Koska a) se nyt vaan on niin helppo varata yhdessä laivamatkojen kanssa, ja b) se nyt vaan sijaitsee keskellä kaikkea sitä, mikä Tukholmassa on parasta: Södermalmin huvittavan cooleja hipstereitä, ihania ruokapaikkoja ja söpöjä putiikkeja.

Lähinnä mekin vain syötiin, juotiin ja hengattiin. Jos tänä kesänä olet Söderissä, kannattaa ainakin käydä...

...nauttimassa mainio katkarapusalaatti Nytorgetin Urban Delin terassilla.
...maistelemassa suolaisia galetteja ja makeita crepejä Á la Crêpessä.
...ihmettelemässä kauniita thaikkuannoksia ja kreisin kitchiä sisustusta Koh Phanganissa
...lounastamassa ja kurkkimassa maisemia kasvisravintola Herman'sissa.

Vaikka budjettimme on tällä hetkellä aika remonttirajoitteinen, hieman uskaltauduin ostoksillekin. Kivoja uusia bongauksia olivat esimerkiksi sisustus/lahjatavaraputiikki nimeltä Verkstan sekä afrikkalaisia tekstiilejä ja laukkuja myyvä Colours of Africa. Vanhoista suosikeista kiersin läpi muun muassa Designtorgetin ja Stockholms Stadsmissionin kirppiksen.

Niin ja poistuttiin me todistettavasti Södermalmiltakin ainakin pari kertaa: Moderna Museetin poptaide-näyttelyyn ja Helmut Newtonin kuvia katsomaan Fotografiskaan. Suositeltavia molemmat. Yhtenä iltana myös illastettiin Östermalmilla Emma's Designbloggin Tukholma-oppaasta bongaamassani ravintola Voltissa. Ihana paikka, hyvä palvelu, ruoka kevyesti kikkailevaa mutta silti ehdottomasti kokeilemisen arvoista.

Aivan liian usein kuulee ihmisten sanovan, että he eivät ole olleet Tukholmassa päiväristeilyjä pidempään. Se on kuulkaa ihana kaupunki: varsinkin, kun poistuu pakollisesta vanhasta kaupungista ja Drottninggatanilta. Minun seuraava haaveeni olisi päästä tutustumaan Tukholman saaristoon.

(Sitä paitsi kuulun siihen ihmisryhmään, joka tykkää laivalla matkustamisesta: jos laskee pois ördäämisen, siinä on jotain mukavan rauhoittavaa ja nostalgista. Muinoin jossain lehtijutussa listattiin ääniä, jotka ovat kaikille suomalaisille tuttuja. Yksi niistä oli tax freen kilinä, kun ruotsinlaiva lähtee liikkeelle. Sinäkin kuulet sen nyt päässäsi, vai mitä?)

2 kommenttia:

 1. Juu, hyvin kuuluu :) Tässä toinen risteilynostalgikko.

  Kivoja vinkkejä, kiitos. Seuraavan reissun tavoite olkoon viipyminen nimenomaan vähän pidempään, niin että syömäänkin ehtii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että kilinä on tuttua! :) Ja suosittelen pidempää Tukholma-visiittiä ehdottomasti. Just alettiin jo itse haaveilla uudesta reissusta syksyllä, kun kaupungilla näkyi MGMT:n keikkajulisteita syyskuulle.

   Poista