lauantai 12. heinäkuuta 2014

Harmaa puolipatenttipaita (tahi -mekko)Yksiä suosikkivaatekappaleitani ovat ylisuuret neuleet, jotka leggingsien tai paksujen sukkisten kanssa toimivat ikään kuin mekkona. Minulla on joitain luottoneuleita, jotka on ostettu kirppikseltä XL-kokojen rekistä, ja nyt päätin kokeilla luoda ne uudelleen. Olin haaveillut harmaasta patenttineuleesta tämän Samujin villapaidan inspiroimana, joten värin ja tyylin nappasin sieltä, mitat puolestaan yhdistelin parista eri lempineuleestani.

Ja hyvä tuli, just sellainen kuin suunnittelin! Ainoastaan langasta jouduin vähän tinkimään: tajusin vasta nyt, että puuvillalankaa ei saa meleerattuna "collegeharmaana", se vaatii ilmeisesti sekoitelangan. Tasaisella tummanharmaalla mentiin siis. Neule on puolipatenttia, tarkoituksella pikkuisen liian isoilla puikoilla, jotta pinnasta tulee sopivasti löysä.

Hupsistarallaa-blogin Norsis kirjoitti hiljattain siitä, että vaikka on kuinka kokenut neuloja, silti sählää välillä ihan yksinkertaisissakin asioissa. No, mun toistuvin ongelma on se, etten osaa edelleenkään, kymmenien ja taas kymmenien villapaitojen jälkeen, ollenkaan arvioida lankojen menekkiä. Tätäkin jäi yli monta kerää – voipi olla, että Elsa saa vielä oman harmaan neuleensa.

Ja tässä vielä ohje:


Harmaa jättineule puolipatentilla


Lanka: Schachenmayr Cotton Time, väri tummanharmaa 98, menekki noin 800 g.
Puikot: 4 ja 5
Koko on sopiva noin S–M-kokoiselle naiselle

Takakappale: Luo 106 s ja neulo 2 cm 1o 1n -joustinneuletta kapeammilla puikoilla. Vaihda sitten paksumpiin puikkoihin ja aloita puolipatentti (ohjeen puolipatenttiin löydät esim. täältä). Kun olet neulonut noin 10 cm aloita kavennukset: kavenna 1 s molemmissa reunoissa 3 cm:n välein yhteensä 7 kertaa = 92 s. Kun kappaleen korkeus on noin 35 cm, lisää molemmissa reunoissa 1 s 3 cm:n välein yhteensä 3 kertaa = 98 s. Kun korkeus on noin 52 cm, tee kädentien kavennukset: päättele kummassakin reunassa aina kerroksen alussa 2x2 s ja sitten vielä 7x1 s. Kun kädentien korkeus on noin 22 cm, jätä keskimmäiset 36 s odottamaan pääntietä varten. Päättele pääntien molemmissa reunoissa vielä 1x2 s ja päätä loput 18 olan silmukkaa kerralla.
Etukappale: Neulo samoin kuin takakappale, mutta aloita pääntie jo, kun kädenteiden korkeus on 16 cm. Jätä keskimmäiset 28 s odottamaan ja päättele pääntien reunoissa 2x2 ja 2x1 s. Päättele olat samalla korkeudella kuin takana.
Hihat: Luo 40 s. Neulo 2 cm joustinneuletta ohuemmilla puikoilla, vaihda sitten paksumpiin ja aloita puolipatentti. Kun korkeus on 5 cm, aloita lisäykset. Lisää molemmissa reunoissa 14x1 s joka 8. krs. Kun hihan korkeus on noin 39 cm, neulo pyöriö: päättele molemmissa reunoissa aina kerroksen alussa 1x3, 3x2, 8x1, 1x3 ja 1x4 s. Päätä loput silmukat kerralla.
Viimeistely: Ompele toinen olkasauma. Poimi pääntien reunasta kapeammille puikoille noin 109 s (mukaanlukien odottamaan jättämäsi silmukat) ja neulo joustinneuletta noin 2–3 cm. Päättele. Ompele toinenkin olkasauma, kiinnitä hihat hihansuihin ja ompele sivu- ja hihasaumat.

9 kommenttia:

 1. Täydellisen näköinen neule! Tästä tulkoon tämän syksyn projekti :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Karo! Siitä tuli mustakin onnistunut. Oikein odotan viileämpiä säitä (ja aikoja, jolloin ei tarvi miettiä, voiko paidassa imettää...)

  VastaaPoista
 3. Olen nyt saanut takakappaleen tehtyä, mutta etukappaleen ohjeistus aiheuttaa tällä hetkellä todellisen tenkkapoon. Tehdäänkö etukappaleeseen samat kavennukset kuin takakappaleeseenkin? Entäpä tuo pääntie - miten sen voi jättää odottamaan jo 16 cm:n kohdalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, kamalaa, että olen aiheuttanut neulojalle tenkkapoon! Mähän en siis oikeasti usko, että kukaan näitä ohjeita käyttää. ;) Ja ohjeesta: etukappale neulotaan samoilla kavennuksilla kuin takakappalekin, ja pääntie aloitetaan, kun kädenteiden korkeus on 16 cm. Se oli vähän epäselvästi ilmaistu, pitää korjata ohjetta.

   Poista
  2. No näin arvelinkin, että tää menee. Sitten vaan vähän purkamaan ja korjaamaan tenkkapoot matkan varrelta ;)

   Poista
 4. hei!
  tiedän, että tämä on jo muutaman vuoden vanha blogipostaus ja neulekin on ollut varmaan jo käytössä moneen kertaan, mutta olisiko mahdollista saada mittoja neuleesta. neule on todella kaunis ja tahtoisin kovin itsekin tikutella vastaava. lähinnä kiinnostaisi kainalo-kainalo -mitta, jotta osaisin arvioida tarvitseeko leveyteen lisätä silmukoita.

  VastaaPoista