sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Hillittyjä raitoja

Huomatkaa upea tumput suorina -poseeraus!

Tämän talven teemavaate taitaa olla huivi. Uusin yksilö valmistui viikonlopuksi, ja se merkitsi samalla paluuta hillitympään väriskaalaan Peppi Pitkätossu -iloittelun jälkeen. Rinkulahuivin materiaalina oli viime kesänä Metsänkylän navetasta ostettu harmaanruskea alpakkalanka sekä joululomalla äidin kaapeista löytynyt valkoinen Novita Alpaca Luxus.

Neuloin tämän samalla idealla kuin vihreänruskean huivin syksyllä, ainoastaan hieman kapeampana ja napakampana versiona: tein sukkapuikoilla pitkän putkilon sileää neuletta, jonka ympärysmitta oli noin 26 cm ja pituus 140 cm. Kapeita merimiesraitoja on viime vuosina näkynyt trikoovaatteissa paljon, ja minä sovelsin niitä nyt neuleeseen.

Klassikkoraita vähän uudella tapaa.

Jotta huivista tulisi paremmin tuulta pitävä, pujotin putkilon sisälle vielä samanpituisen, noin 20 cm leveän kaitaleen valkoista trikookangasta, jonka leikkasin vanhasta t-paidasta. Ompelin ensin trikookaitaleen päät ompelukoneella kiinni renkaaksi, sen jälkeen neuletuubin päät käsin yhteen niin, että trikoo jäi putkilon sisään. Tähän tarkoitukseen voisi varmasti käyttää myös esimerkiksi ei-niin-esteettistä mutta oi-niin-lämmintä fleeceä.

Trikootäyte teki huivista lämpimämmän ja napakamman.

Viikonloppu on ollut muutenkin mitä mainioin: kauden ensimmäiset runebergintortut Ekbergiltä, sienipitsaa Putte'sissa sekä hot joogaa ja sauvakävelyä kahden ensiksi mainitun vastapainoksi. Kohta kietaisen uuden huivin kaulaani ja päätän sunnuntain Docpoint-leffaan. 

6 kommenttia:

 1. ihana merimieshuivi! tähän tarttis nyt vähän yksityiskohtaisemman tutoriaalin! :) tai siis lähinnä tohon neulotun huivin päiden yhdistämiseen, trikoon ompelun rinkulaksi osaan varmaan soveltaa.

  mä törmäsin viime viikolla kamelin karvasta tehtyyn villakangastakkiin. se oli pitkä ja painava, mutta vähän ikävän värinen, sellainen kameli (eheh). hinta oli vaan 23€. kannattaisko se ostaa ja lyhentää (ja värjätä jos se on mahdollista)? kyllä olis kiva ens talvena kävellä laamankarvatakissa... :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Mä pelkäsinkin, että joku kysyy tuosta yhdistämisestä - sitä nimittäin on aika hankala selittää. :) Mä siis kiinnitin nuppineuloilla päiden oikeat puolet vastakkain (kääntämättä putkiloa nurin) niin pitkälle, kuin se tuolta "oikealta puolelta" käsin oli mahdollista, ja ompelin ne ihan normaalina saumana kiinni niin pitkälle kuin pystyin. Ja viimeisen aukon ompelin sitten piilo-ompeleella (sanotaankohan sitä siksi?). Toivottavasti tajusit tästä jotain. :)

  Kivalta kuulostaa tuo takki! Mulla on kyllä hyviä kokemuksia pitkien ja raskaiden takkien lyhentämisestä, se muuttaa vaatteen ilmettä kummasti! Värjäämistä olen harrastanut aika vähän, ja siihen suhtaudun vähän varauksella (lopputulokset on yleensä olleet aika laikukkaita...). Kestääköhän se kamelinkarva riittävän korkeita pesulämpötiloja, jos pesukoneessa aiot värjätä?

  VastaaPoista
 3. mulle tuli mieleen että voiskohan ton huivin yhdistämisen myös tehdä silleen että aloittais provisional cast-onilla ja sitten huivin ollessa tarpeeksi pitkä yhdistäis vaik kolmen puikon päättelyllä? mä en kyllä yhtään tiedä onnistuuko kolmenpuikon päättely pyöröneuleeseen, mutta käytetäänhän sitä olkapäissäkin.. täytyy tehdä tutkimusta!

  ai niin ja, kävin tänään kirpparilla ja ostin himmeästi kimaltelvat farkut! tää on ihan sun ja sun kimaltelevan neuleen syytä! :) sovitin samalla myös sitä laamankarvatakkia, mutta se istuu aika huonosti, vaikka se onkin kokoa 40. :(

  VastaaPoista
 4. Nyt täytyy tunnustaa, että mä en tiedä, mikä on provisional cast-on. Mutta jos se on hyvä tapa yhdistämiseen, niin let me know! :) Mä tein tämän vaan ensimmäisellä itselleni mieleen tulleella tavalla, mikä ei missään tapauksessa tee siitä järkevintä vaihtoehtoa...

  Ja mahtavaa, jos olen antanut kimalleinspiraatiota! Se on justiinsa hyvä tapa piristää tätä talvea.

  VastaaPoista
 5. provisional cast on (eli väliaikainen aloitus kai suomeksi?) tehdään silleen että ne silmukat luodaan langalle, jolta ne poimitaan sitten tarvittaessa uudestaan puikoille. googlella löytää varmasti, mutta ainakin tää ohje knittystä näytti ihan selkeältä: http://knitty.com/ISSUEfall05/FEATfall05TT.html
  mä luulen että toi vois sopia tähän huiviin aika hyvin, vai mitä oot mieltä?

  VastaaPoista
 6. Joo, voisi varmasti sopia, tosi hyvä idea! Pitääpä kokeilla seuraavalla kerralla (koska näiden huivien loppua on tuskin vielä nähty...) Aina sitä oppii jotain uutta. :)

  VastaaPoista