keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Elämäni aakkoset

D niin kuin design: keittiöön ostin Alvar Aallon lampun viime syksyn designmyyjäisistä Kaapelitehtaalta.

Viime aikoina monet bloggaajat ovat listanneet elämänsä aakkosia. Koska olen aina tykännyt tästä juttusarjasta Gloriassa (ja aina sitä lukiessani miettinyt omiakin aakkosiani), oli munkin tietty tartuttava toimeen. Kas tässä, meikäläisen elämä aakkosina:

A =Aamut. Vaikka nahkaisen herätyskelloni kiljahtelu välillä kirpaisee, on mahtavaa aloittaa päivä varhain. Tykkään myös syödä hyvin aamulla – hyvän hotellin mitta on sen aamiaisbuffa.

B=Brunssit. Katso edellinen. Nykyisin myös oiva tapa nähdä ystäviä, kun iltamenoihin vauvan kanssa harvemmin ehtii.

C=Cava. Olen yhä naurettavan iloinen siitä, että yhdeksän kuukauden raittiuden jälkeen saan juoda kuoharilasillisen tai pullon kuivaa ranskalaista omenasiideriä.

D=Design. Ihailen kaunista muotoilua ja haaveilen erinäisistä design-klassikoista. En halua ajatella, että ne ovat minulle statussymboleita, mutta ehkä vähän sitäkin. Mieluummin silti päden tuolilla kuin katumaasturilla.

E=Elsa. Silmät sikkaralla hymyilevä vauvanpullukka, jota rakastan päivä päivältä enemmän. Teki minusta äidin ja meistä perheen.

Hei pikkutyyppi, olet mainiointa maailmassa.

F=Festarit. Ei kesää ilman festareita sitten vuoden 1996. Tänä vuonna aion nähdä ainakin M.I.A:n Provinssissa ja viedä vauva-asusteeni Flow'n sunnuntaihin.

G=Gruusialainen kaalipata. Kaikkein eniten tykkään kokata simppeleitä uuniruokia. Vaikka rakastan hyvää ruokaa, en ota ruuanlaitosta paineita: jos ei jaksa kokata, iltaruuaksi riittää voileipä tai kaurapuuro, ja syön ihan hyvällä mielellä myös eineshernaria.

H=Hedelmät. Popsin niitä monta päivässä, vähän sesongin mukaan. Kesässä parasta ei ole vain kotimaisten marjojen vaan myös nektariinien sesonki.

I=Indie. Jos musiikilla on tämä etuliite, yleensä tykkään siitä.

J=Järki. Kun asteikolla tunne–järki mitataan, olen selvästi enemmän järki-ihmisiä.

K=Kirjat. Olen aina lukenut – välillä enemmän, välillä vähemmän, mutta sellaista tilannetta ei ole eikä tule, etteikö minulla olisi jokin kirja kesken.

L=Liikunta. Mielen rauhoittaja ja kropan vetreyttäjä, jonka mahtavuuden oivalsin vasta lähempänä kolmeakymppiä. Ennen pidin jumppa-sanan käyttäjiä rasittavina, nyt viljelen sitä itse surutta. Entistä tärkeämpää omaa tekemistä vauva-arjessa.

M=Matkustaminen. En ole mikään sankarireppureissaaja: lomalla arvostan stressittömyyttä ja rauhaa. Kaupunki ja ranta, molemmat käyvät.

N=Neulominen. Tämä lienee aika obvious. Rakas harrastukseni, ellei rakkain.

O=Oleskelu. Asia, jossa minulla olisi petrattavaa ja johon äitiyslomalla yritän oppia: että aina ei tarvisi puuhailla ja suorittaa, vaan muistaisi myös pötköttää rauhassa lattialla kujertavan vauvan kanssa.

P=Pohjanmaa. Kotiseutu, jossa en enää voisi kuvitella asuvani mutta jossa on aina yhtä ihana käydä (ja entistä ihanampi nyt, kun siellä odottaa innokas lastenvahtitiimi). Kirppismekkani.

Q=Q-teatteri. En ole mikään alan harrastaja, mutta nautin kyllä hyvin näytellystä ja kirjoitetusta teatterista. Viime vuosien parhaita teatterikokemuksia on ollut Q-teatterin Häiriötekijä. Seuraavaksi haluaisin nähdä heidän kehutun Kaspar Hauserinsa.

R=Ravintolat. Ulkona syöminen on ihanaa, ja äitiysloman luksusta ovat pitkät citylounaat – mielessä kytee postaus Helsingin vaunuystävällisistä ruokapaikoista.

S=Sosiaalisuus. Näen läheisimpiä ystäviäni ja kahta siskoani monta kertaa viikossa, enkä osaisi muuten olla. Tykkään kutsua ihmisiä kylään ja emännöidä.

Emännöinti on kivaa, kun tarjoilusta ei ota liikaa paineita. Viime viikolla meillä kävi vauvavieraita, ja äidit herkuttelivat simppelisti lohileivillä.

T=Tee. Lipitän sitä muutaman kupin päivässä: mustaa, vihreää, valkoista, rooibosta, aina tilanteen mukaan.

U=Uskaltaminen. Tässä asiassa toivoisin kehittyväni. Olen vähän arkajalka, joka helposti jää toistamaan tuttuja rutiineja.

V=Viherpiiperrys. En ole mikään leostranius, mutta pyrin elämään ekologisesti. Käytän vihreää sähköä, rajoitan lentomatkailuani, syön kasvispainotteisesti ja kierrätän. Toisaalta elän liian väljissä neliöissä enkä edelleenkään ole saanut siirryttyä niihin kestovaippoihin.

W=The Wire, joka saakoon tässä edustaa kaikkia hyviä tv-sarjoja: Game of Thrones, Girls, Downton Abbey, True Detective... Ihania ne ovat etenkin siksi, että elokuville ei nykyään kauheasti riitä aikaa. Yhden tv-sarjan jakson jaksaa katsoa juuri sopivasti sen jälkeen, kun vauva on saatu nukkumaan.

X=Sukupolvi, johon melkein kuulun. Me vuonna 1980 syntyneet olemme tässä sukupolviasiassa vähän väliinputoajia: joskus meidät määritellän X:ään, joskus Y:hyn. Mutta olen minäkin Reality Bitesini katsonut ja Nirvanani kuunnellut.

Y=Ystävällisyys. En ymmärrä ihmisiä, jotka purkavat huonon tuulensa muihin. Vaikka kuinka vituttaisi (pardon my french), yritän olla ihmisille kiltti. Raivostun siitä, jos kiltteyttä pidetään negatiivisena ominaisuutena ja heikkouden merkkinä.

Z=zzz eli uni. Olisihan se ihan kiva vaihteeksi nukkua yksi yö putkeen. Toisaalta olen aina ollut yöheräilijä ja vessassa ravaaja, joten kestän aika helposti ne pari yösyöttöä, jotka Elsa tällä hetkellä vaatii.

Å=Åbo ja Åland. Kaikki sanovat tässä kohtaa aina Ahvenanmaan tai Turun, enkä minäkään muuta keksi. Edustakoon ne kotimaanmatkailua, jonka puolesta liputan.

Ä=Äänestäminen. Kansalaisvelvollisuus, jonka olen tunnollisesti hoitanut jokaisissa elämäni aikana olleissa vaaleissa. En ole mikään yhteiskunta-aktiivi, mutta tiedän kyllä, missä (=vihreästi vasemmalla) seison poliittisella kartalla.

Ö=Öiset inspiraatiot. Usein jokin mieltä vaivaava työasia ratkeaa tai mahtava neuleidea syntyy sinä rauhallisena hetkenä juuri ennen nukahtamista. Usein se on myös aamuun mennessä unohtunut: pitäisi kai pitää muistikirjaa sängyn vieressä.

Kas siinä. Ja tietty haastan kaikki teidätkin listaamaan omat aakkosenne!

2 kommenttia:

  1. Olipa siellä paljon asioita, jotka allekirjoitan myös itse! Reippaasti yli puolet :)

    Jäin tässä miettimään, mitä ihmettä Å:hon voi edes keksiä, jos Turku ja Ahvenanmaa jää pois. Toistaiseksi ei oo tullut mitään mieleen.

    VastaaPoista
  2. Jee, samikset! :) Mulle tuli jälkeenpäin mieleen myös Fucking Åmål, joka on tosi suloinen leffa. Vaikka kirjaimellisesti tulkittuna se tietty kuuluis F:ään.

    VastaaPoista