tiistai 21. helmikuuta 2012

Neulojan ahaa-elämyksiä

Tässä neulos, joka hämmensi meikäläisen...

Huomasin jokin aika sitten, etten ole koko parikymmenvuotisen käsityöurani aikana tainnut neuloa mitään sisustuksellista – paitoja, lapasia, sukkia, huiveja ja pipoja vain. Se puute korjaantui nyt, kun jatkoin makuuhuoneen sisustusprojektiani neulomalla sängyllä lojuviin kahteen tyynyyn uudet päälliset.

Puuhassa kävi sillä tavalla hassusti, että lähdin alun perin tekemään mustavalkoraitaista neulosta, jossa neuloin valkoisella kaksi kerrosta sileää neuletta ja mustalla kaksi kerrosta ainaoikeaa (näin musta raita nousi hieman koholle). Mutta sitten huomasinkin tykkääväni kovasti myös neuloksen nurjasta puolesta, johon ei tullut yhtä selkeitä raitoja. Pähkäilin aikani, kumman puolen valitsisin päälle, kunnes viisaat ystäväni kysyivät, miksen tekisi tyynyistä erilaisia. Heureka! (Jostain syystä minulla oli ollut päähänpinttymä siitä, että tyynyjä täytyy olla kaksi samanlaista.)

Ja erilaiset niistä sitten tuli. Lankana oli Novitan uutuus Hanko, josta puolet on kierrätyspuuvillaa, puolet akryyliä. Mukavan paksua ja nopeaa neuloa, mutta keinokuitu teki langasta myös vähän sähköistä. 40x40 cm:n kokoisiin tyynyihin kului muistaakseni yhteensä kuusi kerää, kolme kumpaakin väriä. Silmukoita oli 56, ja niillä neuloin siis noin 41x82 cm:n kokoisen pätkän, jonka taitoin kahtia ja ompelin tyynyiksi.

...ja tässä lopputulos: kaksi radikaalin ERILAISTA makuuhuoneen tyynyä. Ne tosin kuvattiin nyt olohuoneen nojatuolissa, koska makkarissa ei aamulla riittänyt valo.

11 kommenttia:

 1. Nyt on komiat! Eikö kannattanutkin kuunnella meitä ja päästää irti "samanlaiset tyynyt pitää olla" -ajattelusta? :)

  VastaaPoista
 2. Ehdottomasti kannatti! Tällainen kaavoihin kangistunut vanha haaska vaan tarvii joskus tuollaista nuorta ja ennakkoluulotonta ajattelua. :)

  VastaaPoista
 3. ihastuin! itse pidän neulomisesta vain, koska se jotenkin rauhoittaa ja rentouttaa, mutta kun taidot eivät tahdo suurempiin taidonnäytteisiin riittää ja yleensä sitten tuleekin tehtyä vain kaulahuiveja. (:D) nyt sain inspiraation näistä, tiedä mitä tulee, mutta kokeillaan! :)

  VastaaPoista
 4. Nämä onnistuvat varmasti pienemmilläkin taidoilla! Helpoimmillaanhan tuon voi tehdä ihan pelkällä ainaoikealla, ja tyynyissä paksu lankakin toimii erinomaisesti, joten valmista tulee äkkiä (laskee vaan siitä vyötteen mitoituksesta, että paljonko silmukoita tarvii esim. 41 sentille). Oikeastaan hankalin kohta oli sen tyynyn suuaukon sulkeminen, itse tein sen ompelemalla piilopistoilla (onkohan se niiden nimi...?). Onnea matkaan! :)

  VastaaPoista
 5. Haa, tyynyt voisi siis kuitenkin neuloa yhtenä pitkänä kappaleena! Mulla on juuri myös vastaava projekti käynnissä, ja arvoin oisko lopputuloksen kannalta parempi tehdä tommonen yksi kappale, jolloin yksi sivu jää ilman saumaa, vaiko kaksi neliötä, jotka sitten ompelisi yhteen. Miten yhdistit pitkät sivut?

  VastaaPoista
 6. Kiitos Hanna! :) Ja Oili, kyllä tuo musta toimi aivan hyvin näin! Pitkät sivut yhdistin virkkaamalla ja sen suuaukon tosiaan ompelin, siihen käytin vähän ohuempaa puuvillalankaa.

  VastaaPoista
 7. Kaikessa yksinkertaisuudessaan hurjan kauniit tyynyt =)

  VastaaPoista
 8. Kiitos! Joskus puolivahingossa syntyykin paras lopputulos. :)

  VastaaPoista