perjantai 2. elokuuta 2013

Pieniä aikaansaannoksia

"Eikös tässä blogissa pitänyt olla niitä käsitöitä?" on joku saattanut viime aikoina ihmetellä.

Pitihän siinä. Käsityöhiljaisuuteen on ollut parikin syytä: ensinnäkin yksinkertaisesti se, että kesällä tulee aina neulottua vähemmän. Mutta olen mä silti jotain tehnyt – niitä aikaansaannoksia en vain ole vielä uskaltanut esitellä. Tänä kesänä olen nimittäin neulonut lähinnä kaikenlaista pientä.

Esimerkiksi tällaista...


...ja tietysti myös tällaista:


Varmaan jo arvasittekin: jos kaikki menee hyvin, uudenvuoden tienoilla meitä on kahden sijaan kolme. (Muutto lähiöön taisi olla jo ensimmäinen vihje). Blogissa tulee siis jatkossa näkymään myös vauva-aiheita, mutta minkään sortin äitiysbloggaajaksi en aio ryhtyä.

Ja niistä neulomuksista sitten: sukat ovat tietysti vanhat kunnon junasukat. Neuletakin ohjeen taas sovelsin Sanna Vatasen jämälankakirjan ohjeesta. Aikomuksena oli aluksi tehdä neulepusero, kuten alkuperäisessä ohjeessa, mutta pari kokeneempaa äiti-ihmistä vinkkasi, että kannattaa mieluummin tehdä jotain helposti puettavaa. Siksipä muutin ohjeen lennosta neuletakiksi. Lankana käytin harmaasta tuubihuivista ylijäänyttä Rowan Pima Cotton DK:ta, ja lopputuloksen piristin pikkuihmiselle sopivammaksi keltaisilla napeilla.

Kas näin se syntyi:

Vauvan puuvillaneuletakki

(Noin 0–6 kk:n ikäiselle – tai mistä hitosta mä tiedän...) Vartalonympärys noin 46 cm, pituus 20 cm ja hihan sisäpituus 14 cm.

Lanka: puikoilla nro 3,5 neulottavaa puuvillalankaa noin 150 g. (Mulla Rowan Pima Cotton DK kahdessa harmaan sävyssä.)

Takakappale: Luo 50 s ja neulo ainaoikeaa, aina 2 krs yhdellä harmaalla. Kun kappaleen korkeus on noin noin 19 cm, päätä keskimmäiset 26 s pääntietä varten ja neulo ensin toinen puoli. Päätä vielä 2 krs:n jälkeen pääntien reunassa 1x2 s. Kun korkeus on 20 cm, päätä olan loput 10 s kerralla. Neulo toinen olka vastaavasti.

Etukappaleet: Luo 22 s ja neulo harmaalla raidoittaen, kunnes kappaleen korkeus on noin 18 cm. Päätä pääntien reunasta 1x5, 1x3, 1x2 ja 2x1 s. Päätä loput 10 s samalla korkeudella kuin takana. Neulo toinen etukappale peilikuvaksi.

Hihat: Luo 32 s ja neulo raidoittaen, kunnes korkeus on 3 cm. Lisää molemmissa reunoissa 1 s joka 8. krs, kunnes silmukoita on 44. Kun hihan korkeus on noin 14 cm, päätä molemmissa reunoissa pyöriötä varten joka toisella kerroksella 4x3 s. Päätä loput 20 s kerralla.

Kokoaminen: Ompele olkasaumat. Tee sitten nappilistat. Virkkaa ensin oikeanpuoleisen etukappaleen nappilista eli 4 krs kiinteitä silmukoita. Merkkaa tasaisin välein paikat viidelle napille: huomioi, että ylin nappi tulee pääntien reunukseen, joka virkataan lopuksi. Virkkaa sitten vasemmanpuoleinen nappilista ja tee 2 kerroksen jälkeen napinlävet nappien kohdalle: virkkaa aina kahden kiinteän silmukan sijaan kaksi ketjusilmukkaa, ja seuraavalla kerroksella teet näihin jälleen kiinteät silmukat. Virkkaa lopuksi pääntien reunaan myös 4 kerrosta kiinteitä silmukoita ja tee samalla myös viimeinen napinläpi. Kiinnitä hihat ja ompele sivusaumat. Ompele napit paikoilleen.

27 kommenttia:

 1. Aaaawwwww, tunniste "vauva" <3 Ja ihana nuttu!
  -Aino

  VastaaPoista
 2. Onnea odotukseen! Nätti neuletakki =)

  VastaaPoista
 3. Jeeeee! Olen vahvasti sitä mieltä, että jokainen vauva tarvitsee junasukat. Varsinkin ja erityisesti jos syntyy vuodenvaihteessa. Ehkäpä jopa kahdet - pistänpä puikoille!

  VastaaPoista
 4. Onnea odotukseen! :) Nättejä neulomuksia!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille kovasti onnentoivotuksista! Ja Heta, junasukkia ei varmaan vauvalla voi olla liikaa. :)

  VastaaPoista
 6. Voi, Maija! Onnea, onnea! Ihana uutinen – ja inspiroivat vauvaneuleet. Mun täytyy laittaa sulle paketillinen jotain ihanaa lankaa tulemaan. :-)

  VastaaPoista
 7. Kiitos Jonna! Näitä vauvajuttuja on vaihteeksi tosi kiva tehdä - voi käyttää vähän iloisempia värejä kuin itselle tulisi tehtyä (minkä harmaa villatakki tietysti todistaa, krhm...), ja jämälangatkin saa hyvin hyödynnetyä. Ideoita on kyllä vielä takataskussa. :)

  VastaaPoista
 8. "Pieniä" aikaansaannoksia teillä siellä ;) Oi oi onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, jotain pientä ollaan kyhäilty. :) Ja kiitoksia!

   Poista
 9. Onnellinen on neulojan vauva! :))

  VastaaPoista
 10. Kyllä! Ja onnellinen myös neuloja: aika kauan vielä menee, että hän alkaa valittaa, jos ei tykkääkään mun neulomuksista. :)

  VastaaPoista
 11. Suloinen nuttu, paljon kiitoksia ohjeesta, olen moista etsinyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Kiva, jos ohjeesta on iloa! Oli simppeli ja nopea tehdä - lopputuloksen toimivuus testataan sitten ensi talvena. :)

   Poista
 12. Suloisia minineuleita, onnea odotukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emma! Voin luvata (halusitte tai ette), että minineuleiden tulva ei ihan heti tule loppumaan. :)

   Poista
 13. Onnea odotukseen! Suloisia mini neuleita =) Junasukkia tarvii kaikki vauvat ison kasan!

  VastaaPoista
 14. Kiitos Iikku! Mä luulen kanssa, että ne on junasukat, jotka vauvan tiellä pitää. :)

  VastaaPoista
 15. Onnea onnea! Villatakki on aivan ihastuttava :)

  VastaaPoista
 16. Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Satu! Tsemppiäkin kyllä tarvitaan, on tää sen verran jännää näin ekalla kerralla. :)

   Poista
 17. Voihan Maija, onnea onnea tosi paljon! Olipa iloisia uutisia! Hyvinvoikaa. Halauksin M.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla! On tää jännää ja ihanaa - ja vieläkin vähän epätodellista.

   Poista
 18. Kuulin ihanan uutisen viikonloppuna äidiltäni, joka ehtii näköjään vierailla blogimaailmassa nykyään minua useammin, mutta pitihän se tulla itse vielä toteamaan. Tuhannesti onnea! :)

  VastaaPoista
 19. Kiitos Henna! (Ja Hennan äiti - mahtavaa, että oma äitini ei ole ainoa ikäpolvensa edustaja blogilukijoissa) :)

  VastaaPoista