lauantai 9. marraskuuta 2013

Suojus (ja oodi) äitiyspakkaukselle

Tervetuloa pikkutyyppi, sänkysi on pedattu!

Yksi suomalaisen sosiaaliturvan kauneimpia keksintöjä lienee äitiyspakkaus. On mahtava periaate, että jokainen vauva saa valtiolta tarvittavat tarpeet elämänsä alkuun. Yhtä lailla symppaan ajatusta siitä, miten moni suomalainen on nukkunut – ja nukkuu yhä näinä vauvavarustelun aikoinakin – ensimmäiset viikkonsa pahvilaatikossa. Niin saa meidänkin vauvamme aloittaa elämänsä pikkuruisena yhteiskunnan jäsenenä. (Samaan syssyyn voisin ylistää suomalaista neuvolajärjestelmää – harvoin olen tuntenut, että minusta pidetään yhtä hyvää huolta kuin kuuden viime kuukauden aikana.) 

Mutta pahvilaatikosta vielä: pitihän sitä tietysti pikkuisen tuunata. Ompelin laatikolle päällisen Marimekon Kaakaopuu-kankaasta, jota oli jäänyt yli vanhoista olohuoneen verhoista. Idea on hyvin helppo: ompelin kankaasta rinkulan, jonka ympärysmitta oli sama kuin laatikolla ja korkeus 2 x laatikon korkeus. Reunat huolitellaan, rinkula pujotetaan laatikon ympärille ja puolet taitetaan sisäpuolelle, puolet ulos. Onnistuu minimaalisillakin ompelutaidoilla, lupaan!

Mä käytin sisäpuolelle valkoista kangasta yksinkertaisesti siksi, että Kaakaopuuta ei riittänyt tarpeeksi leveää kaistaletta koko hommaan, mutta yhtä hyvin tämän voisi tehdä yhdestä kappaleesta. (Toisaalta kahdella värillä lopputuloksesta tuli ehkä vähän viimeistellymmän näköinen.)

Toivottavasti tämä kuva havainnollistaa suojuksen mallia ja sitä, miten se pujotetaan laatikon päälle.

Jos ette muuten ole törmänneet tähän aiemmin, kannattaa tutustua BBC:n viimekesäiseen artikkeliin suomalaisesta äitiyspakkauksesta. Erityisesti kommenttikenttä on korvaamatonta luettavaa – on hämmentävää tajuta, että joku voi tulkita äitiyspakkauksen edustavan ahdistavaa valtion holhoamista, ihmisten valinnanvapauteen puuttumista ja rodunjalostusta. Oh dear. (Suurin osa onneksi tajuaa idean nerokkuuden.)

Kiitos Suomi 2013, toivoo yksi onnellinen holhottava!

Mites muut perheelliset: käytittekö te äitiyspakkauksen laatikkoa sänkynä?

16 kommenttia:

 1. Onpa nätti tuunaus!
  Meillä ei laatikkoa käytetty sänkynä, mutta yhä edelleen (saatu vuonna -99) on mitä toimivin säilytysratkaisu varastossamme. Kiitos erittäin kestävän pahvin sekä ison koon. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse! Kyllä tuo taitaa olla siitä erikoinen laatikko, että sitä ei hevillä raaski heittää pois. :) Hyvä tietää, että toimii myös säilyttimenä.

   Poista
 2. Meillä oli laatikko päiväunikäytössä olohuoneessa. Oli tarkoitus käyttää sitä ihan yösänkynäkin mutta kun en ehtinyt siihen mitään suojusta ikinä ommella (sain pakkauksen edellisenä päivänä ennen sairaalaan joutumista) enkä jaksanut sitten muutenkaan vuorailla, poika oli tosi kova puklailemaan niin koin hankalaksi kun oli muutenkin vähän haastava se uuden elämän alkutaipale. Mutta ehdottomasti oiva sänky on tuo laatikko ja upean päällisen olet ommellut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voin kyllä kuvitella, että tuossa tilanteessa energia menee ihan muuhun kuin laatikoiden somistamiseen. Mä just yksi päivä havahduin siihen ajatukseen, että ai niin, se vauvahan voi tosiaan syntyä vaikka kuukauden etuajassa. Kun koko ajan ajattelen, että no hoidan tän ja tän hankinnan sitten joulukuussa, kun on aikaa... Toivotaan siis, että pysytään yhtenä kappaleena vielä tovi. :)

   Poista
 3. Meillä myös laatikko oli kakkossänkynä olohuoneessa, kun en vauvaa raasinut silmistäni unienkaan ajaksi laskea =) Nyttemmin olen laatikkoon kerännyt pieneksi jääneitä asioita, joita tytölle haluan elämän alkutaipaleen alusta säilöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä varmasti ihania muistoja! Juuri raskaana oleva ystäväni kertoi, että hänen äitinsä oli kaivanut varastosta hänen ja pikkuveljen äitiyspakkaukset, joissa oli tallella jopa se lista, mitä laatikot piti sisällään. Huikeeta ajankuvaa!

   Poista
 4. Meillä taisi nukkua jopa ensimmäisen kuukauden tai puolitoista laatikossa ennenkuin siirtyi nukkumaan pinnikseen poikittain. :) Nyt se onkin jo näin neljän kuukauden elon jälkeen jo täynnä pieneksi jääneitä vaatteita, huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ne vaatteet taitaa kyllä jäädä pieniksi hurjaa vauhtia! Mä just tänään pesin lisää vauvanvaatteita ja mietin, että ehditäänköhän tässä käyttää murto-osaakaan näistä...

   Poista
 5. Tosi hyvä idea toi suojus! Eipä ole tullut mieleenkään. Nyt kun näyttäisi siltä, että meillekin on tulossa perheenlisäystä ja äitiyspakkauskin on saapumassa tänne ulkomaille, laitan vinkin korvan taakse :) Mysteeriksi jää, miten vauvanvaateövereiltä voi välttyä. Mistä tietää etukäteen, paljonko niitä tarvitsee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Oili, valtavasti onnea teille! Ja ihan mahtavaa, että äitiyspakkauksen saa myös ulkomaille - tätä sanoisin hyväksi palveluksi. Ja kyllä, ne överit taitaa olla väistämättömät. Meillä on kauheat kasat etenkin niitä kaikkein pienimpiä vaatteita, jotka luultavasti jää parissa kuukaudessa pieniksi. Mutta parempi överit kuin vajarit, kaiketi :)

   Poista
  2. Kiitos onnitteluista! :) Sen verran on korjattava, ettei sitä pakettia oikeastaan tänne saa, kun en kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Onneksi on facebook ja äitiyspakkausryhmät, joissa voi metsästää ihmisiä, jotka eivät tarvitse omaansa :) Molemmat osapuolet voittavat: me saadaan helpotusta hankintoihin (ja allekirjoittanut tunteen olevansa osa Historian Jatkumoa) ja myyjä hiukan normia paremman rahallisen korvauksen. En tiedä uskaltaako tässä sitten ostaakaan paljon muita minivaatteita, jos niitä sitten kuitenkin päätyy saamaan lahjuksiksi ovista ja ikkunoista...

   Poista
  3. Facebookin äitiyspakkausryhmät = aina sitä oppii jotain uutta! Mutta hienoa, että teille järjestyi oma pakkaus noinkin. Historian Jatkumossa on arvokasta olla. :)

   Poista
 6. Oi kuinka mainio idea! Tuon kyllä lainaan, jos joskus tähän perheeseen vielä vauva suodaan! :) Meillä ei ainokainen esikoinen nukkunut pahvilaatikossa, enkä oikein tiedä miksi. Ehkä pinnasängyn tunnearvon vuoksi ja hormoonihöyryjen keskellä halusin pojan pinnasänkyyn, jossa itsekkin olen vauva-aikani viettänyt ja joka oli isäni tekemä. Seuraava voisikin tosiaan saada kunnian aloittaa nukkumisensa pahvilaatikossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varsin hyvät perusteethan teillä oli sille pinnasängyllekin! :) Ihanaa, että on säilynyt tuollaisia. Meille on kanssa tulossa sellainen vanha, papan nikkaroima "päiväsänky" eli sellainen vähän köykäisempi, koppamallinen pinnasänky. Siinä minityyppi saa varmaan nukkua päikkäreitä.

   Poista
 7. Uskomatonta, mutta totta: 38 vuotta sitten tuunasin (tosin tuollaista verbiä ei tuolloin taidettu vielä suomen kielessä tunnistaa, joten olisinko päällystänyt) samanlaisen laatikon keltaisella itseliimautuvalla muovikelmulla. Hieno tuli ja hyvin se esikoinen siellä nukkui. Arvannet kuka: tuleva enonne.

  VastaaPoista
 8. Voi äiree, vielä kun olisit säästänyt sen laatikon. :)

  VastaaPoista