sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Muistamme sen värin, joka oli harmaampi

Tyttöjä Hertankadulla vuonna 1974. Kuva Simo Rista / Helsingin kaupunginmuseo.

Töölönlahdella Hakasalmen huvilassa on parhaillaan esillä valokuvanäyttely nimeltä Asfalttia ja auringonkukkia, joka esittelee Helsinkiä 60-70-lukujen taitteessa. Arkiset ja lavastamattomat, eri puolilta kaupunkia napatut otokset ovat valokuvaajapariskunta Eeva ja Simo Ristan käsialaa. Niissä näkee karvahattuisia lapsia, kivijalkapuoteja, sisäpihoja, mielenosoittajia, raksamiehiä...

Kuvia katsoessa kirpaisi varsinkin se, miten upeita taloja ja alueita 70-luvulla on laitettu matalaksi. Oli jännä nähdä myös, millainen oli ruuhka-Helsinki ennen metroa.

Kuvien lisäksi näyttelytilaan oli lavastettu 70-luvun olohuone, josta tuolloin lapsuutensa eläneet varmasti bongaavat tuttuja esineitä. Nettikokoelmassa kuvia on vielä tuhansia lisää, mutta kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa näyttely paikan päällä: pääsevät paremmin oikeuksiinsa suuremmassa koossa.

Missä tällaista mattoa on käytetty...? Kuva Eeva Rista / Helsingin kaupunginmuseo.

Mun päässä alkoi kuvia katsellessa välittömästi soida Ultra Bran Helsinki. Siis se, jossa lauletaan:
"Kaupunki on muuttunut mutta/
ei järin paljon/
Muistamme sen värin/
joka oli harmaampi/
Silloin ei/
ollut yhtään eurooppalaista vaateliikettä/
Olutta oli vain ruokailijoille/
Koko paikka muistutti Neuvostoliittoa..."

Itse vasta muutama vuosi sitten kaupunkiin muuttaneena katsoin tietysti kuvia aika eri silmin kuin vaikkapa se vieressäni purettua Puu-Pasilaa muistellut kuusikymppinen pariskunta. Kiinnostavaa silti, itse kullekin kaupunkilaiselle. Näyttely on auki 27.2. asti.

Rautatientori vuonna 1971. Kuva Eeva Rista / Helsingin kaupunginmuseo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti